Deri diye alıyorsunuz ama… İşte gerçek olduğunu anlamanın yolları

İhracata destek kesildi, derici alarma geçti!
20 Temmuz 2019

Deri diye alıyorsunuz ama… İşte gerçek olduğunu anlamanın yolları

Deri mont, cüzdan, ayakkabı… Alışverişin en pahalı parçalarından biri olan deri eşyalar aynı zamanda en çok taklidi yapılan ürünlerden biri. Peki aldığınız eşyanın deri olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte yanıtı…

Deriden yapılan ürünler kış aylarının vazgeçilmezlerinden. Öyle ki hem daha şık hem de birden çok çeşidi olan deri eşyalar taklidine sık rastladığımız ürünlerden biri ne yazık ki… Üstelik kötü niyetli esnaflar gerçek deri fiyatına bu ürünleri satarak dolandırıcılık da yapıyor.

Bir ürünün hakiki deri olduğunu anlamak o kadar da zor değil. İşte gerçek deri almanın püf noktaları ise şöyle:

1- Suni malzeme olarak belirtilen tüm ürünlerden uzak durmaya gayret edin. Suni deri olarak belirtilen ürünlerde normal derinin yanı sıra sentetik malzemeler de kullanılmış oluyor. Bu tip ibarelerin bile olmadığı deriler kesinlikle sahtedir. Normalde deri ürünlerinin üzerinde mutlaka ama mutlaka; gerçek deri, hakiki deri, tüylü yüzeyi işlenmiş deri ya da hayvansal ürün kullanılmıştır ibareleri bulunmaktadır.

2- Derinin yüzeyini mutlaka kontrol edin. Elinizle kontrol ettiğinizde derinin üzerinde bazı pürüzler olmalı. Eğer böyle pürüzler yoksa o deri özgün olabilir. Derideki kusurların nedeni onların parçalar halinde yapılmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla gerçek deride çiziklerin ve kırışıklıkların olması normaldir. Eğer pürüz varsa kesinlikle gerçek deridir.

3- Gerçek deri cildinizde olduğu gibi baskı uyguladığınızda kırış kırış olur. Yani örneğin bir elinizin parmaklarıyla diğer elinizin üstündeki deriyi sıktığınızda kırışıklığın bir süre gitmediğini göreceksiniz. Sentetik malzeme kullanılan ürünler baskı yaptığınızda da aynı kalacaktır.

4- En çok bilinense derinin kokusudur. Deri olarak sunulan bir ürünü kokladığınızda eğer sentetik ya da plastik bir koku seziyorsanız ondan uzak durun. Çünkü gerçek deri kimyasal yerine küflü bir kokuya sahip olur.

5- Biraz riski ve hatta kaybetmeyi göze alabilirseniz o zaman bu testi yapabilirsiniz. Ateş testini yapmaya karar verirseniz derinin az görünen kısmını bir çakmak yardımıyla yakın. Eğer deri ateş alıyor ve yanmış plastik gibi kokuyorsa o zaman sahtedir. Çünkü gerçek deri hafif kömürleşir ve yanmış saç gibi kokar.

6- Derinin gerçek olduğunu gösteren en önemli ayrıntılardan biri de kenarlarının kaba olmasıdır. Gerçek deriler birçok katmandan oluştuğu için kenarları mutlaka dümdüz olmaz. Mutlaka aşınıp kaba duracaktır. Plastik katkılı derilerin katmanları yoktur.

7- Deriyi mutlaka eğip bükün, eğer derinin rengi değişiyorsa ve kırışıklık testinde olduğu gibi aynı tepkiyi veriyorsa o zaman o kesinlikle gerçek deridir. Suni deri daha sert ve düzgün olduğundan rengi aynı kalarak herhangi bir kırışıklık da olmayacaktır.

8- Su testi yapın. Deri eşyanın üzerine su dökün. Eğer deri ıslaklığı içine çekiyorsa mutlaka gerçektir. Sahte deri suyu emmeyecek ve üzerinden akıtacaktır.

9- Gerçek deriler sıklıkla bulunamadığından normalden çok daha pahalıya satılır. Eğer fiyatı çok uygun bir deri ürünle karşılaştıysanız kesinlikle hakiki deri olmayacaktır. Tüm deri eşyalar mutlaka çok pahalı olur. Deriler arasında en pahalısı da inek derisidir. Nedeni inek derisinin diğerlerine göre daha dayanıklı olmasıdır.

Kaynak: Dünya

Comments are closed.